Tips

Tips voor het samenstellen van jou ideale custom pc

PC’s zijn er in verschillende vormen en maten. Als je nooit eerder op een PC gespeeld of gewerkt hebt kan het soms ontzettend veel informatie en vooral veel keuzes zijn. Wij als bedrijf willen je graag verder helpen om de juiste keuze te maken die het beste bij je past!

pngwing.com
toppng.com-versus-symbol-png-mortal-kombat-vs-logo-1176x1004
intel-logo-resized

Tip 1 – AMD of Intel

AMD of Intel? Deze vraag krijgen wij dagelijks te horen. Dit is eigenlijk direct de eerste keuze waar je voor staat, ook bij ons. De keuze voor AMD of Intel bepaald namelijk welke custom builder je gebruikt. Eigenlijk beïnvloed de keuze voor AMD of Intel alleen je processor keuze en je moederbord keuze. Alle overige componenten zijn compatibel met zowel AMD als Intel samenstellingen. De processor is echter wel essentieel in het bepalen van de algehele prestaties van de computer. Met een lager budget is Intel bijvoorbeeld de betere optie, omdat het stabiele en hoge FPS levert tegen een lagere prijs dan AMD (vanwege schaarste aan lagere AMD processoren). Wil jij zware games spelen en tegelijkertijd streamen? Dan is AMD weer de betere optie, daar de nieuwste generatie Ryzen 5000 processoren Intel flink voorbij schieten in FPS en prestaties en in multi-tasking. Ook biedt AMD een workstation ervaring voor zeer goedkoop. Dus je kan erg goed content al creëren met de ‘goedkoopste’ AMD processor: De AMD Ryzen 5 3600.

Tip 2 – Vorm Factor & Behuizing

In zowel de AMD als Intel custom builder kom je als eerste voor de keuze van de vormfactor te staan. Computers kennen in de basis drie formaten: een ITX computer (welke erg compact is en gemakkelijk te vervoeren is). Als tweede is er de micro-ATX computer (deze vormfactor heeft de meest betaalbare moederborden, maar biedt wel uitgebreide opties tot uitbreiding naar bijvoorbeeld waterkoeling of een grotere videokaart, die ITX niet altijd biedt). Tot slot is er de ATX vormfactor, de grootste vormfactor. In deze behuizingen zijn veelal de meeste componenten te plaatsen. Denk hierbij aan meer ruimte voor extra opslag, grotere lucht of waterkoeling en grotere (3x fans) videokaarten, welke beter koelen dan videokaarten met 1 of 2 fans).  Welke vormfactor voor jou het meest geschikt is, hangt af van jouw situatie. Heb je een kleine kamer en klein bureau of reis je veel met je computer (bijvoorbeeld door gescheiden ouders of omdat je veel op locatie gamed met anderen), dan is een ITX of micro-ATX wellicht meer geschikt. Wil jij hele zware programma’s gaan gebruiken en heb je voldoende ruimte, dan biedt een ATX behuizing de meest uitgebreide mogelijkheden voor jou en zul je meer mogelijkheden hebben tot goede airflow (welke de temperaturen in je kast beïnvloed). 

Foto: Links (ITX), Midden (Micro-ATX), Rechts (ATX)

 

Tip 3 – Processor

Je kunt de processor zien als het brein van je computer. Hier zit alle denkkracht en wordt in grote lijnen bepaald hoeveel programma’s je kunt laten lopen en hoe zwaar deze programma’s kunnen zijn, zonder een verlies in prestaties te merken. Hieronder verstaan we ook games. Hoe zwaarder het programma of de game, hoe zwaarder je processor zal moeten zijn, om geen verlies in FPS of rekenkracht te ervaren. De processoren die wij aanbieden zijn goed genoeg voor de meeste games. Hoe duurder de processor, hoe hoger de prestaties. Alhoewel dit niet altijd hoeft te zijn. Als voorbeeld nemen we AMD Ryzen 5 3600. Qua gaming prestaties ligt deze vrijwel identiek aan een AMD Ryzen 7 3700x. De 3700x heeft iets meer cores en threads wat bij specifieke games en programma’s meer voordeel zal opleveren. We snappen dat het soms erg lastig is om hier een goede keuze in te maken. Mocht je er toch niet helemaal uitkomen: Stuur ons gerust een bericht en wij zullen een vrijblijvend advies geven welke processor het beste bij jou past en je wensen en doeleinden.

Tip 4 – Moederbord

Het moederbord is het centrale component van de gehele computer, het zorgt ervoor dat alle componenten met elkaar in verbinding staan. Je processor, RAM geheugen, Videokaart, maar ook opslag, koeling en overige RGB componenten zijn hierop aangesloten en via je moederbord kun je al deze onderdelen dus aansturen. Dit gaat veelal via software, welke wij vooraf voor jou installeren in Windows. Je hebt dus geen uitgebreide voorkennis nodig. Het is wel belangrijk om bij de keuze van het moederbord rekening te houden met de vraag of je gaat werken met een vaste internetverbinding (LAN-kabel) of draadloze internetverbinding (WiFi). Niet elk moederbord komt namelijk standaard met de optie tot WiFi. De duurdere moerborden hebben dit veelal al geïntegreerd zitten in het moederbord, bij de goedkopere moederborden is er nog de optie (bij extra opties aan het einde van het samenstellen) om een USB-WiFi adapter mee aan te schaffen, zodat er alsnog, via een USB-poort op het moederbord, gebruik kan worden gemaakt van WiFi. Wij raden aan, voor zover dat mogelijk is, altijd te werken met een vaste internet verbinding, daar deze stabieler en veelal sneller is. Mocht dat in jouw woon/werk situatie niet mogelijk zijn, let dan op dat je of een moederbord met geïntegreerde WiFi kiest of een extra WiFi adapter mee besteld.

 

Tip 5 – Werkgeheugen / RAM

Het werkgeheugen / RAM van de computer kan worden gezien als het korte termijn geheugen van de computer. Het is de tijdelijke opslag van de informatie van jouw gebruikte programma’s. Hoe zwaarder jouw game of programma, hoe meer RAM geheugen je wilt hebben. De standaard voor gamen en streamen is 16GB aan RAM. Bij lichte games en dagelijks gebruik van de computer kun je wegkomen met 8GB RAM, al is dit niet optimaal. Voor het gamen en streamen van zware games en het gebruik van editing programma’s of programma’s voor grafische vormgeving wordt een minimum van 32GB aan RAM aangeraden. Voor de echte professionals die zware programma’s gebruiken kan 64GB aan RAM ook een uitkomst zijn om finale bestanden optimaal te kunnen renderen. Ook de kloksnelheid (aangeduid met MHz) van de RAM is van invloed op de prestaties. Hier bij Samin ICT en Sound maken wij standaard gebruik van 3200 MHz RAM, daar dit stabiel loopt op vrijwel alle moederborden en ruim voldoende is voor het gebruik van het overgrote deel van onze klanten. Mocht je specifiek opzoek zijn naar RAM met een hogere kloksnelheid, dan is het aanvragen van een custom offerte de uitkomst. 

Tip 6 – Opslag (SSD / HDD)

Je zult inmiddels denken, wat een boel verschillende soorten opslag/geheugen. En dat klopt! Meerder componenten werken samen om informatie te kunnen doorvoeren en opslaan. Maar het begint allemaal bij je opslag in de vorm van een SSD of HDD. Een HDD of harde schijf is de oudere versie van opslag, welke nog werkt met een mechanisch systeem met een draaiende schijf waar de informatie op opgeslagen is. HDD’s zijn tegenwoordig erg voordelig, ook in de grotere opslag varianten van 4 of 8 TB. Het nadeel hier aan is dat een HDD langzamer is dan zijn digitale opvolger de SSD of Solid State Drive. SSD’s zijn er in twee varianten: een 2,5 inch SSD en een M.2 SSD. Deze laatste is het allerkleinste formaat en wordt direct op het moederbord geplaatst, terwijl de 2,5 inch SSD en HDD via een SATA-kabel aan je moederbord zijn gekoppeld. Idealiter wil jij jouw games en programma’s op een SSD geïnstalleerd hebben, zodat deze snel en soepel opstarten en runnen.  Voor de opslag van grotere foto en videobestanden is een HDD dan weer fijn, omdat dit goedkopere en grote opslagruimte biedt. Een minimale aanbevolen opslag is 500GB aan SSD opslag voor het gebruik van Windows en meerdere geïnstalleerde games op de SSD. Bij gebruik van de computer voor editing en grafisch vormgeven is het toevoegen van een HDD aangeraden. 

 

Tip 7 – Videokaart

Tot slot, en niet geheel onbelangrijk, is er de videokaart. Deze zorgt ervoor dat het videosignaal van de computer wordt doorgevoerd, zodat jij zo soepel mogelijk beeld krijgt. Er bestaan processoren met geïntegreerde graphics, wat betekent dat je met een processor alleen ook al beeld krijgt. Dit is handig voor bijvoorbeeld computers voor kantoor of thuisgebruik. Wil je gaan gamen, editen, streamen of grafisch vormgeven, dan wil je gaan investeren in de een videokaart. Al kun je met de nieuwste generatie APU’s (Accelerated Processing Unit) zijn processoren met goede geïntegreerde graphics, zodat je ook met alleen een processor redelijk kan gamen. Voor de echte goede prestaties en consistente FPS wil je dus wel een separate videokaart overwegen. De zwaarte van de videokaart hangt af van het gebruik van de computer. Iemand die muziek produceert, heeft geen zware videokaart nodig. Als je grafisch vormgeeft of video’s bewerkt, dan wil je ten minste een 1650 videokaart gebruiken. Hetzelfde geldt voor gamen en streamen. Idealiter, voor torenhoge en stabiele FPS in games en tijdens het streamen, zou je een van de betere videokaarten van de nieuwste generatie willen gebruiken (minimaal een  GTX 1660 Super – RTX 2060 – RTX 3060). Helaas zijn videokaarten momenteel erg duur. Dit heeft te maken met een wereldwijd tekort aan computerchips (welke de kern van de videokaart zijn) en hierdoor is het aanbod kleiner en de prijs hoger. Hierdoor zal er rekening moeten worden gehouden met het totale budget voor de computer bij de keuze van een videokaart. Voor specifieke vragen over de keuze van de juiste videokaart, kan vrijblijvend contact met ons worden opgenomen. 

Torenhoge FPS, let’s get it!